AdBlue®

AdBlue® is een vloeistof die uitsluitend wordt gebruikt in dieselvoertuigen die zijn uitgerust met SCR-technologie. Het is samengesteld uit 67,5% gedemineraliseerd water en 32,5% hoogzuiver ureum en voldoet aan ISO 22241.

AdBlue® wordt in een aparte tank opgeslagen.

AdBlue® en de Euro 6-norm

Om de luchtkwaliteit te beschermen, beschikken de meeste landen of geografische regio’s over normen die de uitstoot van vervuilende stoffen door voertuigen reguleren. De Euro-normen (Euro 1 tot Euro 6) regelen de vervuilende uitstoot van lichte voertuigen. Fabrikanten moeten zich aan deze normen houden om hun voertuigen in Europa te mogen verkopen.

 

Het systeem dat door de autofabrikanten het meest wordt gebruikt, is de SCR-katalysator (Selective Catalytic Reduction). Dit systeem werkt op AdBlue®, een product op basis van ureum en gedemineraliseerd water. AdBlue® wordt in de uitlaatgassen ingespoten en elimineert zodoende bijna alle stikstofoxide-emissies.

 

Wist je dat? Ook de uitstoot van vrachtwagens wordt gereguleerd. Het overgrote deel van de nieuwe vrachtwagens die sinds 2006 zijn gebouwd, zijn al uitgerust met deze SCR-technologie en maken daarom ook gebruik van AdBlue®.

Hoe werkt AdBlue®?

In combinatie met de SCR-technologie zet AdBlue® de door de dieselmotor uitgestoten stikstofoxiden (NOx) om in stikstof en waterdamp, niet-verontreinigende componenten die al in de atmosfeer aanwezig zijn.


Enn 3-stapsproces:

1. AdBlue® wordt vóór de SCR-katalysator in de uitlaatpijp geïnjecteerd.

2. Onder invloed van warmte wordt ureum omgezet in ammoniak.

3. Door een chemische reactie met de ammoniak in de SCR-katalysator worden stikstofoxiden uit de motor omgezet in stikstof (een onschadelijk gas en het hoofdbestanddeel van de lucht die we inademen) en waterdamp.

Waar vind je AdBlue®?

Om zijn klanten tevreden te stellen, biedt TotalEnergies AdBlue®® in verschillende formaten aan


In flessen van 5 of 10 liter

AdBlue® is te koop in de TotalEnergies tankstationwinkels in flessen van 5 of 10 liter met een tuit.

Aan de pomp

AdBlue® voor auto's is in sommige TotalEnergies-tankstations ook verkrijgbaar aan de pomp.

AdBlue® tanken in mijn voertuig

adblue