Accueil » Nieuws » Non classifié(e) » AdBlue : welke dieselwagen heeft het nodig?

AdBlue® : welke dieselwagen heeft het nodig?

AdBlue voor welke wagen

Wilt u een dieselwagen kopen maar weet u niet of die met AdBlue® werkt? Alleen die dieselauto’s die met een SCR-katalysator zijn uitgerust, werken met AdBlue®. Oorspronkelijk werd AdBlue® enkel gebruikt voor vrachtwagens maar tegenwoordig werken ook steeds meer personenwagens met AdBlue®. Zo kunt u zien of uw wagen AdBlue® gebruikt.

Voor wie is AdBlue® bedoeld?

Het gebruik van AdBlue® is voorbehouden aan dieselwagens die zijn uitgerust met een SCR-katalysator. Het merendeel van de nieuwe dieselvoertuigen zijn voorzien van een SCR-systeem dat op AdBlue® werkt.

Wat is AdBlue®?

AdBlue® is geen brandstof en is ook geen additief. Het is een watergebaseerde oplossing die bestaat uit 67,5% gedemineraliseerd water en 32,5% uiterst zuiver ureum. Overeenkomstig de ISO 22241-norm is AdBlue® een milieuvriendelijk, biologisch afbreekbaar en in water oplosbaar product.

SCR-technologie in een oogomslag

SCR-technologie (Selective Catalytic Reduction) reduceert de uitstoot van dieselwagens en werkt op AdBlue®. AdBlue®, in combinatie met SCR-technologie, zet namelijk de door de motor uitgestoten stikstofoxide (NOx) om in stikstof en waterdamp.

Deze transformatie verloopt in 3 fasen:

  • de AdBlue®, die zich in een eigen tank bevindt, wordt stroomopwaarts van de SCR-katalysator in de uitlaatleiding geïnjecteerd;
  • het ureum breekt door de warmte af en wordt omgezet in ammoniak;
  • door een chemische reactie met de ammoniak wordt de stikstofoxide omgezet in stikstof en waterdamp.

> Lees ook: Wat is SCR-technologie?

Welke automerken gebruiken AdBlue®?

Peugeot, Citroën, Renault, Opel, Mercedes, Volkswagen, BMW, Audi: welke automerken werken met AdBlue®?

Peugeot

Het leeuwenmerk biedt meerdere modellen met AdBlue® aan. Dit zijn meer bepaald die voertuigen die zijn uitgerust met een motor type 1,6 L BlueHDi of 2,0 L BlueHDi. Dat zijn de volgende Peugeot-modellen: 208, 308, 508, 2008, 3008, 5008, Partner, Traveller, Expert en Boxer.

Rijdt u met een van deze wagens, dan kunt u AdBlue® bijtanken in het tankstation, hetzij aan de pomp (als er een AdBlue®-pomp aanwezig is), hetzij door een bidon AdBlue® te kopen. Afhankelijk van het Peugeot-model bevindt de AdBlue®-tank zich ofwel in de koffer, ofwel in achter de brandstofklep, naast de dieseltank.

> Lees ook: AdBlue® bijtanken in beelden

Citroën

Ook talrijke modellen van het merk Citroën maken gebruik van de SCR-technologie en AdBlue®. Dit zijn onder andere de Citroën Berlingo, C3, C4, Grand-C4-Picasso, C5, Jumpy, Jumper en Spacetourer.

Op alle modellen met het bekende visgraatlogo die zijn uitgerust met SCR-technologie, bevindt de vulopening van de AdBlue®-tank zich net naast die van de dieseltank. Citroën rust haar wagens uit met behoorlijke grote AdBlue®-tanks van gemiddeld 17 liter.

Renault

Renault, een andere Franse autofabrikant, biedt de SCR-technologie aan op haar recentste modellen. Dit zijn onder andere de Renault Alaskan, Captur, Clio, Espace, Kadjar, Kangoo, Koleos, Master, Megane, Scenic, Talisman en Trafic. Afhankelijk van het model van uw Renault bevindt de toegang tot de AdBlue®-tank zich ofwel naast de dieseltank, ofwel in de koffer ofwel onder de motorkap.

Opel

Opel heeft sinds 2017 de SCR-technologie in haar auto’s geïntegreerd. Enkele van de modellen zijn onder andere de Opel Astra, Cascada, Grandland, Crossland, Insignia, Movano, Vivaro en Zafira. Bij alle Opel-modellen bevindt de vulopening van de AdBlue®-tank zich naast die van de dieseltank.

Mercedes

Ook Mercedes biedt talrijke modellen met AdBlue® aan, meer bepaald die wagens die zijn uitgerust met BlueTEC-technologie, zoals de ML 250 BlueTEC, de R350 BlueTEC en de E200 BlueTEC. Ook de dieselmodellen van de A-Klasse, B-Klasse, C-Klasse en CLA zijn uitgerust met SCR-technologie. Op Mercedes-wagens bevindt de toegang tot de AdBlue®-tank zich meestal naast de brandstoftank.

Volkswagen

Alle recente dieselauto’s van Volkswagen zijn uitgerust met SCR-technologie. Bijvoorbeeld de Volkswagen Golf, Amarok, Polo, Passat, Tiguan, T-Roc en Touran gebruiken allemaal AdBlue®. Afhankelijk van het model schommelt de capaciteit van de AdBlue®-tank tussen 11 en 19 liter, en de vulopening bevindt zich ofwel naast die van de dieseltank, ofwel onder de motorkap ofwel in de kofferbak.

> Lees ook: Schijnwerpers op de nieuwe SCR-technologie van Volkswagen met dubbele AdBlue®-dosis

BMW

Sinds 2017 biedt BMW SCR-technologie op alle dieselmodellen van de 1 Reeks tot de 7 Reeks. Ook haar X-gamma – van X-1 tot X-7 – is voorzien van deze technologie voor selectieve katalytische reductie. Afhankelijk van het model heeft de AdBlue®-tank een capaciteit tussen 12 en 15 liter. De opening van de tank bevindt zich ofwel naast die van de dieseltank ofwel onder de motorkap.

Audi

Ook Audi heeft de SCR-technologie in haar recentste dieselmodellen geïntegreerd. Alle modellen vanaf de A3 tot en met A8, dus ook de A4, A5, A6 en A7, maken gebruik van AdBlue®. Zelfs het hele Q-gamma – met de Q2, Q3, Q5, Q7 en Q8 – is voorzien van deze technologie voor selectieve katalytische reductie. Afhankelijk van het Audi-model heeft de AdBlue®-tank een capaciteit tussen 12 en 24 liter. De vulopening bevindt zich naast die van de dieseltank.

Om te zien of een wagen is uitgerust met SCR-technologie of om het geschatte AdBlue®-verbruik te kennen, gaat u naar onze simulator.

 

AdBlue® nodig? Vind het dichtstbijzijnde TotalEnergies-tankstation dat AdBlue®-bidons of AdBlue®-pompen aanbiedt.