Home » Nieuws » AdBlue voertuig » Hoe word ik een verantwoorde bestuurder en kan ik mijn impact op het milieu beperken?

Hoe word ik een verantwoorde bestuurder en kan ik mijn impact op het milieu beperken?

De regels voor ecorijden toepassen om uw impact op het milieu te beperken

Er zijn verschillende manieren om auto te rijden en uw impact op het milieu te beperken. Het is vooral belangrijk om de regels voor ecorijden toe te passen en goed na te denken over uw verplaatsingen. Focus op datgene wat u kunt doen als bestuurder om uw impact op de planeet te beperken.

Ecorijden: hoe doe ik dat in de praktijk?

Uw rijgedrag kan u helpen om uw impact op het milieu te verminderen. Door ecologisch rijgedrag aan te nemen kan u “uw brandstofverbruik doen afnemen, de hoeveelheid opgewekte broeikasgassen die verantwoordelijk zijn voor de klimaatopwarming verminderen en het risico op ongevallen beperken”. Hierna volgen de belangrijkste regels voor ecorijden.

Soepel rijgedrag toepassen

Soepel autorijden betekent dat u zachtjes optrekt en onnodige versnellingen vermijdt. Daarnaast anticipeert u zoveel mogelijk op vertragingen en remt u bij voorkeur af op de motor.

Uw voertuig onderhouden

Een voertuig in goede staat zal minder verbruiken dan, bijvoorbeeld, een voertuig met een lage bandenspanning. Laat regelmatig het motoroliepeil, de remvloeistof, de bandenspanning, enz. controleren. Het is ook aangeraden om overbodige lasten uit het voertuig te verwijderen (bijvoorbeeld een dakkoffer die continu op het dak van uw wagen is bevestigt), om minder brandstof te verbruiken en uw impact op het milieu te beperken.

De gemiddelde snelheid verminderen

Door de snelheid te verminderen, beperkt u uw CO2-uitstoot. Verkeersveiligheid vermeldt op zijn website dat een snelheidsvermindering van 10 km/u kan leiden tot een afname van de CO2-uitstoot met 12,5 % (ofwel 12 kg) over een afstand van 500 km.

Denk eraan uw motor stil te leggen van zodra u langer dan 30 seconden stil staat. Daarnaast willen wij u erop wijzen dat er opleidingen bestaan voor het aanleren van de goede praktijken inzake ecologisch rijgedrag. Vraag bijvoorbeeld meer informatie bij de rijscholen in uw stad.

 

 

Wist u dat? : Door AdBlue® te gebruiken voor uw dieselvoertuig, vermindert u vrijwel alle uitstoot van stikstofoxide en respecteert u de toegestane drempel voor vervuiling die wordt opgelegd door Euronorm 6. Het is in elk geval ten zeerste aangeraden om de goede praktijken inzake ecologisch rijgedrag toe te passen om uw brandstofverbruik te verminderen.

Hoe kan ik mijn verplaatsingen optimaliseren?

Verantwoord rijgedrag betekent ook dat u rekening houdt met de afgelegde afstand, het aantal passagiers en het traject voordat u begint te rijden.

Carpoolen

Een wagen delen is een ideale oplossing om auto te rijden op een verantwoorde manier, zowel voor uw dagelijkse trajecten als uw vakantie.

Volgens het Franse Agence de l’Environnement et de la Maîtrise de l’Énergie (ADEME) is het volgende principe van toepassing: “als een wagen wordt gedeeld door meer mensen, is hij minder vervuilend: – 50 % voor twee passagiers, – 75 % voor vier passagiers”.

Verschillende vervoermiddelen combineren

Het is zeer eenvoudig om u op een andere manier te verplaatsen: met het openbaar vervoer, de fiets of te voet. U kan verschillende vervoermiddelen combineren op hetzelfde traject: dit wordt intermodaal verkeer genoemd. Het belangrijkste principe: probeer uw wagen zo weinig mogelijk te gebruiken zonder passagiers.

 

 

Wist u dat?Aan de rand van de grote steden vindt u vaak een Park & Ride-parking. Deze P&R-plaatsen werden gecreëerd voor bestuurders die ervoor kiezen om hun voertuig te parkeren aan de rand van de stad en vervolgens naar het stadscentrum te gaan met behulp van het openbaar vervoer.