Accueil » Nieuws » AdBlue vehicles » Ik heb per ongeluk AdBlue in mijn dieseltank gedaan: wat nu?

Ik heb per ongeluk AdBlue® in mijn dieseltank gedaan: wat nu?

erreur AdBlue® dans réservoir gazole

Verkeerde handeling tijdens het tanken van AdBlue®? Hebt u per ongelijk diesel in uw AdBlue®-tank gedaan, of andersom, AdBlue® in uw dieseltank? In elk geval dient u uw wagen toe te vertrouwen aan een professioneel technicus. Zonder deze professionele aanpak riskeert u aanzienlijke schade aan uw wagen.  

AdBlue® in de dieseltank: wat nu?

Een vergissing tijdens het tanken van AdBlue® kan iedereen overkomen. Om de gevolgen van dergelijke fout te beperken, kunt u het volgende doen.

Hoe op het moment zelf reageren?

Hebt u AdBlue® in uw dieseltank gedaan, start uw wagen dan niet op. Dat kan namelijk leiden tot ernstige schade aan de motor van uw auto. Om kostelijke reparaties te vermijden (dure wisselstukken én dure werkuren), start u het best uw wagen niet op.

Doe beroep op een professioneel technicus

Ongeacht of u uw fout vóór het opstarten opmerkt of na het opstarten van uw wagen door het vreemde gedrag van uw auto, neem onmiddellijk contact op met een garagist of een takeldienst. De technicus zal het nodige doen om de AdBlue® uit de dieseltank te tappen en uw wagen weer in goede staat te stellen.

 

> Lees ook: AdBlue®: bij welke dieselwagens te gebruiken? 

Diesel in de AdBlue®-tank: wat nu?

Hoe te reageren als u diesel in de AdBlue® -tank van uw wagen hebt gedaan?

Hoe te reageren?

Als u uw fout opmerkt terwijl u nog aan het tanken bent, start uw wagen dat niet op. Eén enkele druppel diesel kan namelijk meerdere liters AdBlue® vervuilen. Als u uw wagen opstart met een AdBlue®-tank vol diesel, loopt u risico op ernstige schade aan het SCR-systeem van uw wagen.

Hebt u uw wagen opgestart, dan kan het zijn dat uw wagen zich vreemd gedraagt. Parkeer dan onmiddellijk, om verdere schade aan uw auto te vermijden.

Doe beroep op een professioneel technicus

Contacteer, zodra u de fout in uw AdBlue®-tank hebt opgemerkt, een garagist of een takeldienst. Ongeacht of u uw wagen al dan niet hebt opgestart, zal deze technicus weten hoe het probleem op te lossen: aftappen en schoonmaken van AdBlue®-tank, vervangen van onderdelen indien nodig, enz.

 

> Lees ook: Kun je zelf AdBlue® maken? 

Hoe AdBlue® te tanken?

AdBlue® tanken is heel simpel. Zo gaat u te werk.

Waar AdBlue® te vinden?

Om AdBlue® te tanken hebt u meerdere opties. U kunt in de winkels van tankstations standaard AdBlue®-bidons van 5 liter of 10 liter kopen. Deze bidons zijn ook beschikbaar op de webshop van TotalEnergies.

Bepaalde tankstations beschikken ook over speciale AdBlue®-pompen voor personenauto’s. Om AdBlue® voor uw personenwagen te tanken, mag u dus niet gebruik maken van een AdBlue®-pomp voor vrachtwagens, want het debiet daarvan is niet geschikt voor personenauto’s.

De stappen voor het tanken van AdBlue®

Afhankelijk van het merk en model van uw wagen, kan het vulgat van uw AdBlue®-tank zich op een andere plek bevinden. Dit vulgat is vlot te herkennen aan de blauwe dop en bevindt zich:

  • hetzij naast het vulgat van de dieseltank, onder de brandstofklep;
  • hetzij onder de motorkop, in de motorruimte;
  • hetzij in de koffer, onder de vloer.

Wanneer u het vulgat van de AdBlue®-tank hebt gevonden, kunt u de tank vullen door het tankpistool van de AdBlue®-pomp in het vulgat te steken, net zoals u bij het tanken van diesel doet. Vult u AdBlue® met een bidon bij, dan kunt u gebruik maken van de gietmond om de tank vlot te kunnen vullen.

 

AdBlue® nodig? Vind het dichtstbijzijnde TotalEnergies-tankstation dat AdBlue®-bidons of AdBlue®-pompen aanbiedt.