Accueil » Nieuws » AdBlue voertuig » Top 5 van misvattingen over AdBlue®

Top 5 van misvattingen over AdBlue®®

Nee, in tegenstelling tot wat je zou denken, is AdBlue® niet blauw, het is een kleurloze vloeistof…

AdBlue®, een vloeistof voor dieselvoertuigen, werd in 2006 voor het eerst gecommercialiseerd voor vrachtwagens en in 2014 voor lichte voertuigen. Het product is dus al meer dan 15 jaar op de markt. Het product is echter het slachtoffer van bepaalde misvattingen, of het nu gaat om de samenstelling, de functie of het gebruik. Hier zijn onze antwoorden op de meest voorkomende clichés over AdBlue®, en wat het werkelijk is!

 

AdBlue® is geen vervanger van brandstof

 

Laten we beginnen met hetgeen misschien wel het meest voor de hand ligt, maar zeker de moeite waard is om te onthouden: nee, het is niet mogelijk om een dieselmotor op AdBlue® te laten lopen! Het doel van deze vloeistof is de uitstoot van stikstofoxide door dieselvoertuigen te verminderen en zo de luchtkwaliteit te verbeteren.

 

In feite heeft AdBlue® zijn eigen tank. Als de tank niet gevuld is, start de auto niet — maar wees gerust, er gaat een lampje branden wanneer het tijd is om te tanken. Als uw AdBlue®-lampje gaat branden heeft u nog 2400 km bereik. Let op: u moet de tank vullen met ten minste 4 liter AdBlue® voor het lichtje dooft.

 

De tank bevindt zich meestal in de buurt van de brandstofklep. Indien dit niet het geval is, bevindt de klep zich achter een luik in de bagageruimte of aan de voorzijde van het voertuig, onder de motorkap

 

Hebt u een fout gemaakt en AdBlue® in de dieseltank getankt? Start uw wagen niet. Neem onmiddellijk contact op met een monteur of wegenwacht.

 

 

In tegenstelling tot water bevriest AdBlue® niet bij 0 graden

 

In tegenstelling tot wat sommige mensen vrezen, kristalliseert AdBlue® niet bij 0 °C. Om de vloeistof te laten bevriezen, moet de temperatuur onder -11 °C zakken.

 

Bovendien, als AdBlue® gedeeltelijk zou kristalliseren, bijvoorbeeld tijdens een zware en kille nacht in de bergen, moet u de resterende vloeistof in uw tank niet weggooien. Vrieskou heeft geen impact op de eigenschappen van het product en dankzij de warmte van de motor krijgt deze al snel zijn oorspronkelijke vloeibare vorm terug.

 

 

Nee, AdBlue® bevat geen urine

 

Is AdBlue® een vloeistof gemaakt van urine? Helemaal niet. Dit gerucht is ontstaan vanuit misvattingen met betrekking tot de samenstelling. AdBlue® bevat 67,5% gedemineraliseerd water en 32,5% ureum. Ureum is echter strikt genomen geen urine, maar eerder een van de bestanddelen ervan.

 

Bovendien wordt menselijke of dierlijke urine uiteraard niet gebruikt om het ureum in AdBlue® te maken. Het ureum is het resultaat van een chemische reactie tussen ammoniak en aardgas. In het verlengde hiervan moet er in geval van pech aan worden herinnerd dat het niet mogelijk is zelf AdBlue® te maken.

 

> Lees ook: AdBlue®: bij welke dieselwagens te gebruiken?

 

 

AdBlue® is geen additief

 

Veel mensen verwijzen naar AdBlue® als een additief voor dieselmotoren. Dit product is echter geen additief: zoals de naam al zegt, is een additief een vloeistof die aan een andere vloeistof wordt toegevoegd om deze doeltreffender te maken of om de eigenschappen ervan te wijzigen. Dat is niet het geval voor AdBlue®.

 

AdBlue® behoort tot de categorie van waterige verbindingen, met een eigen specifieke functie. Het product heeft een speciale tank en kan bijna alle stikstofoxiden verminderen die door een dieselmotor worden uitgestoten.

 

 

Nee, AdBlue® is niet giftig

 

Omwille van zijn samenstelling (gedemineraliseerd water en ureum) is AdBlue® een volledig niet-giftige oplossing. Bovendien is de vloeistof niet ontvlambaar, zodat ze zonder zorgen kan worden opgeslagen. Bij verhitting tot een hoge temperatuur wordt het eenvoudigweg afgebroken tot ammoniak. Maar dit gebeurt alleen bij 100 °C.

 

Als u AdBlue® op uw handen of kleren krijgt, moet u de handen of kleren onmiddellijk proberen af te spoelen met schoon water: de vloeistof kan namelijk vlekken veroorzaken. Dat is ook het geval als de vloeistof op uw carrosserie druppelt: maak het oppervlak onmiddellijk schoon met water.

 

> Lees ook: Wat is SCR-technologie?

 

AdBlue® nodig? Vind het dichtstbijzijnde TOTALEnergies-tankstation dat AdBlue®-bidons of AdBlue®-pompen aanbiedt.