Home » Nieuws » AdBlue voertuig » Wat is SCR-technologie?

Wat is SCR-technologie?

Het SCR-systeem (“Selective Catalyctic Reduction” of “selectieve katalytische reductie”) werkt op AdBlue®. Het verbetert de ecologische voetafdruk van dieselvoertuigen. Hoe werkt deze technologie? Wat zijn de belangrijkste voordelen? Alles wat je moet weten.

Hoe werkt SCR-technologie

In combinatie met de SCR-technologie zet AdBlue® de door de dieselmotor uitgestoten stikstofoxiden (NOx ) om in stikstof en waterdamp, niet-verontreinigende componenten die al in de atmosfeer aanwezig zijn.

In de praktijk:

1. AdBlue® wordt vóór de SCR-katalysator in de uitlaatpijp geïnjecteerd.

2. Onder invloed van warmte wordt ureum omgezet in ammoniak.

3. Door een chemische reactie met de ammoniak in de SCR-katalysator, worden stikstofoxiden uit de motor omgezet in stikstof (een onschadelijk gas en het hoofdbestanddeel van de lucht die we inademen) en waterdamp.

 

De meeste nieuwere dieselvoertuigen die aan de Euro 6-norm voldoen, zijn uitgerust met een SCR-systeem dat wordt aangedreven door AdBlue®. De bestuurders van deze voertuigen zullen dus regelmatig AdBlue® moeten bijtanken.

> Lees ook : AdBlue® bijtanken in beelden

Goed om te weten: Op onze website bieden we je een simulator aan om na te gaan of je voertuig AdBlue® nodig heeft. Met de simulator kun je ook je jaarlijkse verbruik van AdBlue® inschatten. Vul gewoon het merk, het model, het jaartal van je voertuig en je kilometerstand in.

SCR-technologie en AdBlue®: een winnende combinatie voor de luchtkwaliteit

AdBlue® in combinatie met SCR-technologie zorgt voor een bijna volledige eliminatie van alle NOx-emissies zonder de prestaties van het voertuig aan te tasten.

 

Deze technologie is niet alleen bedoeld voor lichte voertuigen, want sinds 2006 wordt ze ook in zware voertuigen ingebouwd. Dit is vooral interessant voor het soort voertuigen dat lange ritten maakt.

> Lees ook : De euronormen: wat zijn dat?

Naar een nieuw SCR-systeem?

Eind 2019 ontwikkelde de autofabrikant Volkswagen een nieuwe technologie om de uitstoot van stikstofoxide (NOx) door dieselvoertuigen te verminderen.

 

Wat is er zo bijzonder aan dit nieuwe systeem? Dubbele injectie van AdBlue® stroomopwaarts van twee SCR-katalysatoren. Een van de katalysatoren bevindt zich ter hoogte van de motor, terwijl de tweede zich aan de onderkant van de carrosserie bevindt, om de behandeling van de stikstofoxide-emissies te optimaliseren.

Volgens de fabrikant heeft dit nieuwe apparaat, op basis van reële emissiemetingen, geleid tot een vermindering van de stikstofoxide-uitstoot door de 2,0 TDI Evo-motor in vergelijking met de vorige generatie. Dit systeem is bedoeld om op grote schaal te worden ingezet.

> Lees ook: Schijnwerpers op de nieuwe SCR-technologie van Volkswagen voor AdBlue® met dubbele dosering.